T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / SOMA - Turgutalp Ortaokulu

Turgutalp Kasabası

 

Tarihçe

 

Rumi 1293, miladi 1877 yılında kurulmuştur. Halkın çoğunluğu şimdiki Bulgaristan Rodoplar Bölgesiyle, Deliorman Bölgesinden topluca göç ederek  muhacir olarak  gelip yerleşmişlerdir. Büyük çoğunluğunun POMAK olması, aralarında POMAKÇA konuşmaları nedeniyle çevrede Turgutalp POMAKKÖY olarak anılmaktadır.

          Köyün kurulduğu yıllarda devrin padişahı II. Abdül Hamit´e durum anlatılmış, padişahta atası Osman Bey´in Eskişehir-Karacahisar  yöresi uç beylerinden TURGUTALP´in adının bu köye verilmesini emretmiş, bunun üzerine köyün ismi kayıtlara bu ad ile geçmiştir.

          Turgutalp Köyü,09.12.1986 tarih ve 19326 sayılı resmi gazetede yayınlanan 86/33099 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 07 HAZİRAN 1987 yılında TURGUTALP BELEDİYESİ olarak teşkilatlanmıştır. Turgutalp; Zafer, Fatih,  İstiklal Mahallesi olmak üzere 3 (ÜÇ) mahalleden oluşmaktadır.

 

Coğrafi Özellikler 

 

Kasabamızın doğusunda ilçemiz Soma, batısında Kozanlı Köyü, kuzeyinde Hatun Köy ve Dualar Köyü, güneyinde ise Çamlıca dağı, bulunmaktadır. Kasaba arazisi engebeli olup, kuzeyinden geçen Bakırçay vadisinin çevresiyle, kasaba merkezinden kaynayan ılıca deresinin suladığı topraklar ova görünümü arz eder.

          Turgutalp Belediyesi genel sınırları 12 km2 olup, 250 hektarlık alanda halihazır harita ve imar planı yapılmıştır. Mevcut eski köy alanı plan kapsamına alındığı gibi önemli ölçüde gelişme alanı oluşturulduğundan beldemizde hızlı bir yapılaşma ve iskan oluşmuştur.

         Kasabamız Turgutalp´in ilçemiz Soma ile bitişik oluşu, bunun yanında havasının temizliği,suyunun bolluğu ve yerleşim alanının müsait oluşu nüfus artışını meydana getirmiştir. Öyleki 1990 - 1997 nüfus sayımları arasındaki nüfus artış oranı % 45 olarak gerçekleşmiştir. 2000 nüfus sayımına göre Turgutalp nüfusu 7.437´dir. Fakat şu anda kasaba nüfusu 10.000´e ulaşmış durumdadır.

 

Ekonomi  


Halkımızın gelir kaynakları büyük ölçüde tarıma dayalı olup, tütün, pamuk, buğday, zeytin, domates, pancar ve kavak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yine kasaba halkımızın bir kısmı nakliyecilik yapmakta, bir kısmı ise E.L.İ ve T.E.K. İşletmelerinde Memur İşçi statüsünde çalışmaktadırlar.

 

Ulaşım

 

 Yerleşme, sanayi ağırlıklı bölgede olması nedeniyle yoğun karayolu güzergahı üzerindedir. Bu karayolu Bergama - Akhisar beldeleri arasındaki ulaşımı sağlar. Ayrıca bu karayoluna Turgutalp civarında bağlanan Savaştepe güzergahı da kuzeyde Balıkesir´e kadar uzanmaktadır.

Beldenin önemli yerleşim merkezlerine uzaklıktan şöyledir:


 

Yerleşimler Uzaklık (km)
Turgutalp-Savaştepe 22
Turgutalp-Balıkesir 70
Turgutalp-Kınık 22
Turgutalp-Bergama 45
Turgutalp-Kırkağaç 13
Turgutalp-Soma 5
Turgutalp-Akhisar 40
Turgutalp-Manisa 97
Turgutalp-İzmir 135
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.04.2013 - Güncelleme: 08.12.2017 11:00 - Görüntülenme: 2413
  Beğen | 4  kişi beğendi